Szalona Kuchnia Eweliny

TORTY

Torcik bezowy Dakłas (Dacquoise)

DSC_0030 — kopia.JPGMoja wersja bardzo słodkiego bezowego francuskiego ciasta na bazie białek, cukru, orzechów i migdałów przekładanego kawowym kremem.

Składniki

Bezowe blaty:

6 białek

1,5 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

80g orzechów nerkowca,

80g łuskanych migdałów

120g rodzynek

Krem:

300g serka mascarpone

350ml śmietany 36%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki cukru pudru

kakao

Wykonanie:

1. Orzechy, migdały i rodzynki zmiksować w malakserze do postaci drobnych kawałków. 

2. Blaty:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać, dodać pozostałą ilość cukru i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać mąkę, sok z cytryny i dokładnie zmiksować. Wsypać połowę bakalii i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Pianę podzielić na dwie części i każdą przełożyć do dwóch jednakowych form do pieczenia o średnicy 26cm. Piec jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez około 90minut, co 30min zamieniając formy miejscami (góra – dół).

3. Krem:

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku a następnie wystudzić. Serek mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, kawę, resztę bakalii i dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość posypać kakao. 

blo.JPG