Szalona Kuchnia Eweliny

NALEŚNIKI/PLACUSZKI

Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem

blog szp (1).JPGNaleśniki z ciasta z dodatkiem szpinaku nadziewane delikatnym serkiem z dużą ilością wyrazistego czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz danie obiadowe.

Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej

2 jajka

250ml wody gazowanej

150g jogurtu naturalnego

1 łyżka oleju

100g mrożonego szpinaku

sól

pieprz

Farsz:

300g kremowego śmietankowego serka

250g wędzonego łososia

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Ciasto:

Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody, zblenderować. Pozostałe składniki na ciasto wymieszać mikserem i dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na suchej rozgrzanej patelni.

2. Farsz:

Serek śmietankowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, doprawić
do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

3. Naleśniki smarować farszem, następnie układać plastry wędzonego łososia i zwinąć w rulon. 

blog szp (2).JPG