Szalona Kuchnia Eweliny

TORTY

Porzeczkowa pokusa

bloggg  (2).JPGCiekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

Składniki:

Biszkopt:

2 jajka

1/2 szklanka cukru pudru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

3 łyżeczki kakao

Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą:

500g białego sera w wiaderku

500ml śmietany 36%

5 łyżek żelatyny Delecta

10 łyżek mleka

1/2 szklanki cukru pudru

250g świeżych czerwonych porzeczek

1 galaretka czarna porzeczka Delecta

1/2 szklanka wrzątku

80g mlecznej czekolady

Mus porzeczkowy:

250g świeżych czerwonych porzeczek

1 galaretka truskawkowa Delecta

1 szklanka wrzątku

2 łyżki cukru

Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki wrzątku

40ml likieru amaretto

Dodatkowo na dekorację:

250ml śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru

1 śmietan-fix

420g rurek czekoladowych

kuleczki zbożowe Decorada Delecta

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

2. Masa serowo- porzeczkowo - czekoladowa:

Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać  porzeczki wymieszane z galaretką a do drugiej startą czekoladę, masy dokładnie wymieszać.

3. Mus porzeczkowy:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę
i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Poncz:

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.

5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód  formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki
na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.

6. Dekoracja:

Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.

bloggg  (1).JPG