Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA MIĘSNE

Faszerowane udka otulone boczusiem

blogg (2).JPGBardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami.

Składniki:

8 sztuk podudzia z kurczaka

Marynata:

2 łyżki oleju

3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

Farsz:

10 suszonych pomidorów z zalewy

1 łyżeczka soku z cytryny

150g śmietankowego serka

8 plastrów parzonego boczku

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Marynata

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

2. Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą i odstawić na około 30minut.

3. Farsz

Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem, owinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40minut.

blogg (1).JPG