Szalona Kuchnia Eweliny

PRZETWORY

Ogórki "Watykańskie" z rodzynkami

blog.JPGSmaczne, słodkie ogóreczki z nutką tajemniczości, idealne jako dodatek do dań obiadowych i grillowych.

Składniki:

5kg ogórków

2 łyżki soli

Zalewa:

1kg cukru

500ml octu

1,5 szklanki wody

Przyprawy na jeden słoiczek:

15-18 rodzynek

8-10 ziaren pieprzu

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki nasion kopru

Wykonanie:

1. Ogórki  pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na 2 godziny, po tym czasie odsączyć. (gdy mamy małe ogórki to w całości bez krojenia).

2. Zmieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie całość zagotować.

3. Do słoiczków powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą, pasteryzować maksymalnie 10 minut.