Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Ciasto Arbuz

blog (2).JPGCiasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza.

Składniki:

Biszkopt:

8 jaj

1 i 1/2 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

barwnik czerwony

20g płatków czekoladowych do pieczenia

Masa śmietanowa czerwona:

0,75 litra śmietany 36%

6 łyżek cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1/3 szklanki mleka

10g płatków czekoladowych

barwnik czerwony

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

150g masła extra

Masa cukrowa:

500g cukru pudru

4 łyżki glukozy w proszku

2 łyżki żelatyny

40ml wody

Poncz:

1/2 szklanki wody niegazowanej

1 łyżka cukru

1 łyżka soku z cytryny

50ml wódki wiśniowej

Dodatkowo:

zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)

Wykonanie:

1. Biszkopt

Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu). 

2. Masa śmietanowa czerwona

Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić
na cztery części.

3. Masa budyniowa

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.

4. Poncz

Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).

5. Masa cukrowa

Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.

6. Ciasto złożyć według kolejności warstw:

1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej

2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej

3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej

4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej

5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.

7. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza.

Po więcej ciekawych przepisów na arbuza i  nowych inspiracji zapraszam http://kobieceporady.pl/letnie-przepisy-pomysly-na-arbuza-w-kilku-odslonach-smacznego

blog.JPG