Szalona Kuchnia Eweliny

ZUPY

Chłodnik z czerwonego buraczka

blog (2).JPGChłodząca, zawierająca mnóstwo witamin zupa na bazie buraczków, kefiru,  zielonego ogórka, pikantnej rzodkiewki i niezwykle aromatycznego koperku, podana z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na obiad w upalne dni.

Składniki:

500g buraczków

1 zielony ogórek

6 rzodkiewek

3 łyżki posiekanego kopru

2 łyżki mięty

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka soku z limonki

1litr kefiru

oliwa

sól

pieprz

4-5 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie:

1. Buraki oczyścić, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  a rzodkiewki i obranego zielonego ogórka również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

2. Starte buraczki, rzodkiewki i ogórka przełożyć do dużej miski, dodać posiekany koper, miętę, wyciśnięty sok z cytryny i limonki, wlać kefir, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Wstawić do lodówki na około 120minut, podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

blog (1).JPG