Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Ciasto Orzeszek

blog.JPGTo ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Biszkopt :

8 jaj

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 szklanka cukru

2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

9 łyżeczek kakao

Wkładka orzechowa:

250g orzechów włoskich

1 łyżka miodu

5 białek

1 szklanka cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

Masa czekoladowa:

400g masła extra

100g mlecznej czekolady

4 łyżki kakao

1/2 szklanka mleka

1 szklanka cukru pudru

30ml spirytusu

Poncz:

3/4  szklanki wrzątku

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

40ml likieru Amaretto

15ml spirytusu

Dodatkowo:

510g masy krówkowej kajmak

Polewa:

200g mlecznej czekolady

8 łyżek mleka

150g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Biszkopt

Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty ( jeden grubszy 2 pozostałe cienkie).

2. Wkładka orzechowa:

Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać miód, mąki oraz  orzechy zblenderowane w malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

3. Masa czekoladowa:

Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.

4. Poncz:

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.

5. Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować 1/2  masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptu  i nasączyć resztą ponczu. 

6. Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.

blog (1).JPG