Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Mocno czekoladowy sernik

blogg (4).JPGKlasyczny domowy słodki sernik z duża ilością czekolady z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów ciasta na bazie sera oraz dla wielbicieli czekolady w każdej postaci.

Sernik czekoladowy zawsze gościł na naszym świątecznym rodzinnym stole. Zapach pieczonego przez moją mamę ciasta unosił się w naszym domu i radośnie przypominał o zbliżających się Świętach.To właśnie mama zaszczepiła we mnie miłość do wypieków, to Ona przekazała mi cała swoją wiedzę kulinarną.
Już od najmłodszych lat piekłam ciasta, przyrządzałam desery i do dnia dzisiejszego uwielbiam eksperymentować w słodkościach. Świąteczne ciasta i desery mają w sobie magię świąt, a ich cudowny zapach przenosi mnie do rodzinnego domu i przypomina o pięknych chwilach spędzonych z rodziną przy wigilijnym stole.

Składniki:

Spód:

130g masła

180g mąki pszennej

3 łyżki kakao

50g cukru

1 żółtko

1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Masa serowo-czekoladowa:

1,20kg białego sera (trzykrotnie mielonego)

100g masła

6 jajek

260g cukru

300g gorzkiej czekolady

3 łyżki kakao

1 łyżka mąki ziemniaczanej

200g śmietany 30%

Polewa:

200g czekolady mlecznej

1 łyżka masła

7 łyżek śmietanki 30%

posypka kamyczki czekoladowe Decorada Delecta

Wykonanie:

1. Spód

Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i żółtka. Wszystkie składniki połączyć mieszając mikserem na wysokich obrotach do postaci kruszonki. Na dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożone papierem do pieczenia wysypać kruszonkę, rozprowadzić i ugnieść dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-15 minut.

2. Masa serowo-czekoladowa:

Masło, kakao i czekoladę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej aż powstanie gładka masa czekoladowa, następnie lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem na puch, następnie dodawać partiami biały ser, ciągle ubijając dodać wystudzoną, rozpuszczoną masę czekoladową, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wyłożyć do tortownicy na podpieczony spód.  Spód i boki tortownicy dokładnie otulić  folią aluminiową (tak żeby nie dostała się woda) i wstawić do dużej głębokiej blaszki do 1/3 wypełnionej wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec w kąpieli wodnej przez około 60-70 minut.

3. Polewa

Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie dokładnie polać polewą cały wierzch sernika  i udekorować czekoladowymi płatkami.

blogg (1).JPGblogg (2).JPG

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Ten przepis bierze udział w kulinarnej akcji „Przepis na wypiek…ot tak prosto z serca!”.