Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Piernik z musem ze świeżych pomarańczy

1.JPGPachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą.

Piernik zajmuje szczególne miejsce w moim sercu, jest jednym z pierwszych ciast, które nauczyła mnie robić moja mama. W tym szczególnym świątecznym okresie przygotowywanie piernika to dla mnie obraz rodzinnego domu sprzed lat, pachnącego cynamonem i powidłami ze śliwek z sadu taty. Piernik z zeszytu mamy idealnie współgra z moim orzeźwiającym pomarańczowym musem, niezapomniany smak wzbogacony nowatorskim pomysłem sprawia, że piernik łączy pokolenia.

Składniki:

Ciasto:

125g masła

1/2 szklanka cukru

1/2 szklanka cukru brązowego

2 łyżki miodu

2 łyżki powideł śliwkowych

4 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżeczki kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

3 jajka

1 szklanka mleka

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

Mus z pomarańczy:

500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)

1 galaretka pomarańczowa

1 szklanka soku z pomarańczy

1 łyżeczka żelatyny Delecta

Polewa:

100g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

Dodatkowo:

posypka płatki czekoladowe Decorada Delecta

Wykonanie:

1. Ciasto:

W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać mleko i rozpuszczone masło z przyprawami. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i białka ubite ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy gwiazdy o wymiarze 25cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut.

2.  Mus pomarańczowy:

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować wsypać żelatynę i galaretkę dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.

3. Polewa:

Czekoladę połamać na kostki, dodać mleko i rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Wierzch ciasta i polać polewą, posmarować boki ciasta, a następnie wylać tężejący mus z pomarańczy. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.

2.JPG3.JPG4.JPG5.JPGTen przepis bierze udział w kulinarnej akcji „Przepis na wypiek…ot tak prosto z serca!”.

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!