Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Kokosowy sernik

1.JPGMocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z rodzinnym domem pachnącym wypiekami, dużym nakrytym białym obrusem stołem, do którego zasiadaliśmy po pojawieniu się pierwszej gwiazdki na niebie, zapachem choinki, pod którą Mikołaj umieszczał prezenty i świątecznymi, tradycyjnymi potrawami: zupą grzybową, karpiem, pierogami oraz deserem, na którego wszyscy czekali i każdy znalazł odrobinę miejsce żeby zmieścić najmniejszy kawałek. Przepis na tradycyjny sernik porwałam od mamy, która nie wyobrażała sobie Wigilii bez jego obecności. Lubię przygotowywać klasyczne wypieki w swojej nowatorskiej odsłonie, a sernik mamy z wyraźnym akcentem kokosa i białą czekoladą wyszedł rewelacyjny, został hitem naszego stołu, a tradycja przygotowania świątecznego sernika należy teraz do mnie.

Składniki:

Masa serowa:

1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)

3 jajka

300g masła extra

1 i 1/3  szklanki cukru

300ml mleczka kokosowego

3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)

1,5 szklanki wiórków kokosowych

15ml likieru kokosowego (alkoholowego)

Polewa:

200g białej czekolady

1 łyżka masła

7 łyżek śmietanki 30%

Dodatkowo:

300g herbatników black

wiórki kokosowe

posypka maczek truskawkowy Decorada Delecta

posypka kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada Delecta

Wykonanie:

1. Masa serowa:

W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.

2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie  1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.

3. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować posypkami Delecta.

4. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Przepis na wypiek… ot tak… prosto z serca!

Ten przepis bierze udział w kulinarnej akcji „Przepis na wypiek…ot tak prosto z serca!”.