Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami

blog (1).JPGTania, szybka i łatwa w przygotowaniu wyrazista w smaku sałatka na bazie ziemniaków, jajek na twardo, świeżych pomidorów, pachnącego szczypiorku i aromatycznej wędzonej makreli to ciekawa propozycja rybnego obiadu w nowej odsłonie.

Składniki:

7 średnich ziemniaków

2 duże pomidory

1 duża wędzona makrela

4 jajka

pęczek szczypiorku

2-3 łyżki majonezu Dekoracyjnego Winiary

2-3 łyżeczki musztardy sarepskiej

pieprz

sól

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie wystudzić i pokroić w małe kawałki.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

3. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, a szczypiorek również umyć, wysuszyć i posiekać.

4.Wędzoną makrelę dokładnie obrać i oczyścić z ości, podzielić na mniejsze kawałki.

5. Do miski przełożyć ziemniaki, jajka, pomidory, makrelę, dodać majonez, musztardę, wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.

blog (2).JPG