Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z KURCZAKIEM

Kurczak a la caprese

blog (1).JPGDelikatne mięso z piersi z kurczaka zapiekane ze smakami tradycyjnej włoskiej sałatki na bazie świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów, pachnącej, aromatycznej bazylii i sera prosto z Italii.

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

240g mozzarelli

2 pomidory

14 liści świeżej bazylii

masło do wysmarowania formy

sól

pieprz

słodka czerwona papryka

Wykonanie:

1. Każdą z piersi kurczaka naciąć poprzecznie w siedmiu miejscach, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić na około 30 minut.

2. Pomidory pokroić w plastry (14 plastrów), mozzarellę również pokroić na 14 plastrów.

3. Piersi przełożyć do formy wysmarowanej masłem, każde nacięcie wypełnić plastrem sera, pomidora i liściem bazylii.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

blog (2).JPG