Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA MIĘSNE

Roladka schabowa nadziewana pieczarką i porem

blog (2).JPGKotlet sporządzony z roztłuczonego mięsa wieprzowego nadziewanego aromatycznym farszem na bazie delikatnych pieczarek współgrających z lekko ostrym porem to świetna propozycja dla fanów roladek.

Składniki:

7-8 plastrów schabu wieprzowego

sól

pieprz

olej

2 jajka

bułka tarta

panierka

Farsz:

600g pieczarek

100g por

1 ząbek czosnku

70g żółtego sera

2 łyżki masła

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

2. Farsz:

Pieczarki umyć, oczyścić i drobno pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić, a czosnek drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać por i jeszcze chwilę razem smażyć na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem, dodać ser i całość dokładnie wymieszać.

3. Na każdym rozbitym plastrze schabu, położyć 2 łyżki farszu i zwinąć w roladę. Następnie każdą roladę obtaczać w rozkłóconym jajku i bułce tartej wymieszanej z panierką. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

blog (1).JPG