Szalona Kuchnia Eweliny

DESERY

Orkiszowe gofry z dziką różą

blogg (2).JPGChrupiące, lekkie gofry z mąki orkiszowej z delikatnym smakiem miodu idealnie współgrają z orzeźwiającym, bogatym w witaminy i naturalną słodycz dżemem z dzikiej róży i borówkami są ciekawym pomysłem na pożywne śniadanie.

Składniki:

2 jajka

150g mąki orkiszowej

75g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

130ml mleka

1 łyżka miodu

szczypta soli

150g dżemu z Dzikiej Róży Łowicz

kilka kulek borówki amerykańskiej

Wykonanie:

1. Jajka, miód i szczyptę soli ubić mikserem na pianę, dodać rozpuszczone masło, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować mikserem  na jednolitą masę.

2. Gofrownicę rozgrzać, następnie nałożyć do niej przygotowane ciasto i piec około 4-5 minut lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

3. Gotowe gofry ułożyć na metalowej kratce. Podawać z dżemem z dzikiej róży i borówkami.

blogg (1).JPG

blog (1).JPG

blog (2).JPG

blog (3).JPG

Prozdrowotne dżemy Łowicz na śniadanie – poznaj dobroczynną moc natury taką, że Łooo!