Szalona Kuchnia Eweliny

ZUPY

Zupa gyros

blog (1).JPGNiezwykle aromatyczna, sycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku  oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni.

Składniki:

650g fileta z kurczaka

2 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

6 łyżeczek przyprawy do gyrosa

1 łyżeczka ziół prowansalskich

tymianek

2 cebule

3 łyżeczki słodkiej papryki

200g słodkiej śmietany 30%

100g śmietany 18%

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

300ml sosu chilli

1 zupa cebulowa (w proszku)

100g śmietankowego serka topionego

600ml wody

Wykonanie:

1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Cebulę pokroić w grubszą kostkę, zeszklić w garnku, dodać papryki pokrojone w cienkie paski o długości około 2cm. Całość chwilę smażyć, wlać wodę, sos chillii i doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać zupę cebulową, dodać ser topiony pokrojony w kostkę i mieszać do momentu aż ser się rozpuści, gotować około 15minut. Na końcu dodać kurczaka w śmietanie, chwilę gotować i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

blog (3).JPG

blog (2).JPG