Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Puchaty sernik z nutą cytryny i kokosa

blog (1).JPGDelikatne serowe ciasto z orzeźwiającą pianką o smaku cytrynowym i wiórkami kokosowymi to ciekawa propozycja lekkiego deseru.

Składniki:

Warstwa serowo - cytrynowa:

750g sera z wiaderka

4 łyżki cukru pudru

250ml mleka

2 śnieżki (w proszku)

2 galaretki cytrynowe

500ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

Kokosowa posypka:

10 łyżek wiórek kokosowych

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

Spód:

200g herbatników

Wykonanie:

1. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć herbatnikami.

2. Warstwa serowo- cytrynowa:

Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia.Śnieżki zalać mlekiem i ubić na puch, dodać cukier, ser i dalej miksować aż składniki się połączą. Następnie wlać wolnym strumieniem galaretki i całość dokładnie wymieszać mikserem. Gotową masę serowo- cytrynową wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami. Następnie schłodzić w lodówce.

3. Kokosowa posypka:

Masło roztopić, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut aż wiórki się zrumienią. Następnie wystudzić i posypać ciasto.

blog (3).JPG

blog (2).JPG