Szalona Kuchnia Eweliny

DESERY

Deser z masą wafelkową i świeżymi truskawkami

blog lusette (5).JPGDeser, w którym smak mocno czekoladowych wafelków idealnie komponuje się z orzeźwiającymi świeżymi truskawkami. Połączenie czekolady z truskawkami to strzał w dziesiątkę, a takiej słodkości nikt się nie oprze.

Składniki:

Mus truskawkowy:

400g truskawek (mogą być mrożone)

2 łyżki cukru

2 czubate łyżeczki żelatyny

Masa wafelkowa:

120g mascarpone

120g śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

1 wafelek czekoladowy Lusette

Dekoracja:

kilka truskawek

2 wafelki czekoladowe Lusette

Wykonanie:

1. Mus truskawkowy:

Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić dodając łyżkę wody).  Całość dokładnie wymieszać, wystudzić i wlać do kieliszków, które lekko przechylone należy wstawić do lodówki do momentu aż mus stężeje.

2. Masa wafelkowa:

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować i dodawać porcjami ubitą śmietanę aż powstanie jednolita kremowa masa. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czekoladowy wafelek. Całość dokładnie wymieszać.

3. Kieliszki z musem truskawkowym wypełnić masą wafelkową, udekorować wafelkami i świeżymi truskawkami.

blog lusette (3).JPG

blog lusette (4).JPG

blog lusette (1).JPG

blog lusette (2).JPG

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Chwila z Lusette - pozwól sobie na chwilę przyjemności...

http://lusette.pl/