Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z KURCZAKIEM

Kurczak curry nadziany warzywami i kolorowym ryżem

blog (2).JPGPachnący owocową nutą, miękki i soczysty kurczak z wyśmienitą chrupiącą skórką, pieczony z mieszanką warzyw i ryżu z aromatyczną przyprawą curry to świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad.

Składniki:

1,7kg kurczaka

250ml piwa o smaku rabarbaru

olej do wysmarowania naczynia

Marynata:

2 ząbki czosnku

4 łyżek oleju rzepakowego

1 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

2 łyżeczki curry

2 łyżeczki suszonego lubczyku

sól

pieprz

Farsz:

450g warzyw na patelnie Hortex

1 czerwona papryka

2 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżeczki curry

1 łyżka miodu

1/2 szklanki bulionu drobiowego

100g kolorowego ryżu (czerwony, ciemnobrązowy, dziki)

sól

pieprz

olej rzepakowy

Wykonanie:

1. Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.

2. Kurczaka umyć i osuszyć, usunąć kość korpusu, oprószyć solą, pieprzem i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Farsz: ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku z 2 łyżeczkami curry. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać warzywa na patelnię oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Podlać bulionem i dusić aż warzywa będą miękkie a płyn odparuje. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem, curry, miodem, dodać ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.

4. Kurczaka napełnić farszem, dokładnie zaszyć i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i podlać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 90-100minut.

blog (5).JPG

blog (6).JPG

blog (1).JPG

blog (4).JPG

Mój rodzinny obiad z Hortex

 

Mój dzień z Hortex