Szalona Kuchnia Eweliny

ZUPY

Tajska zupa z kurczakiem

blog (2).JPGNiezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry,
z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

Składniki:

400g filet z kurczaka

400ml mleczka kokosowego

800ml bulionu warzywnego

2 marchewki

3 ziemniaki

1 cebula

3 ząbki czosnku

5cm imbiru

2 łyżeczki trawy cytrynowej

1 łyżeczka kurkumy

3 łyżeczki kolendry w ziarnkach

4 łyżki sosu rybnego

sok z połowy limonki

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

1. Warzywa obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą i pieprzem. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki,  dodać fileta i gotować do miękkości mięsa. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

blog (1).JPG

blog (3).JPG