Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Wiosenna jajeczna sałatka z makrelą, rzodkiewką i szczypiorkiem

szalona kuchnia Eweliny (1).JPGKolorowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, która idealnie komponuje się z ostrą czerwoną cebulą, jajkami, żółtym serem, pachnącym szczypiorkiem i chrupiącą rzodkiewką.

Składniki:

300g obranej z ości makreli

1 czerwona cebula

7 jajek

300g żółtego sera

10 rzodkiewek

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki majonezu

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Makrelę podzielić na mniejsze części, a cebulę drobno posiekać.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i rozdzielić żółtko od białka. Białko drobno pokroić, a żółtko rozgnieść widelcem.

3. Żółty ser pokroić w małą kostkę, rzodkiewki w plasterki, a szczypiorek drobno posiekać.

4. Sałatkę układać warstwami:

Żółtka, sól, pieprz, cebula, ryba, 2 łyżki majonezu, żółty ser, białka, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu, rzodkiewka i szczypiorek.

szalona kuchnia Eweliny (4).JPG

szalona kuchnia Eweliny (6).JPG

szalona kuchnia Eweliny (3).JPG