Szalona Kuchnia Eweliny

LODY / SORBETY

Truskawkowy sorbet

blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGMocno truskawkowy mrożony deser na bazie prawdziwych owoców idealnie gasi pragnienie i chłodzi nasz organizm w upalne dni. 

Składniki:

1 kg truskawek

1 szklanka  wody

3/4  szklanki cukru

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

1. Wodę gotować z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, pozostawić do ostygnięcia.

2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować a następnie połączyć z cukrem rozpuszczonym w wodzie, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Przełożyć do plastikowego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 6 godzin. Co pół godziny przemieszać aż do zamarznięcia.

blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl, w którym do wygrania jest książka z mnóstwem przepisów na pyszne lody, smoothie i desery.

http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

 

LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!