Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Warstwowa sałatka z brokułami i chrupiącymi orzeszkami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGSałatka, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków.

Składniki:

1 brokuł

4 jajka

1 puszka kukurydzy konserwowej

350g polędwicy drobiowej w ziołach

1 pęczek koperku

1 czerwona papryka

150g orzeszków ziemnych niesolonych

sól

cukier

Sos:

4,5 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

3 ząbki czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru (5 min od momentu wrzucenia do gotującej się wody), a następnie odcedzić i ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

3. Polędwicę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.

4. Orzeszki uprażyć do złotego koloru na suchej patelni.

5. Sos:

Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić do lodówki.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG