Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Kryształowy torcik z mango i granatem

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGJogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda.
Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych.

Składniki:

400g jogurtu naturalnego

200g śmietany 30%

3 łyżeczki cukru pudru

2 galaretki cytrynowe

2 galaretki agrestowe

2 galaretki truskawkowe

6 łyżeczek żelatyny

1/2 szklanki mleka

120g biszkoptów

1/2 granatu

1 mango

kilka listków mięty

Wykonanie:

1. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć biszkoptami.

2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1cm x 1cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób.

3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować), dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać jogurt oraz przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę galaretki i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę jogurtowo- galaretową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

4. Mango pokroić w małą kostkę, a z granatu wyłuskać ziarenka.

5. Na wierzchu torcika ułożyć mango, ziarenka granatu i listki mięty.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG