Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z KURCZAKIEM

Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGMiękki, pachnący bazylią, soczysty kurczak w towarzystwie dojrzewających w słońcu pomidorków, podany na aromatycznym, złocistym puree z chrupiącej kukurydzy i króla polskich warzyw to świetna propozycja smacznego, sycącego dania obiadowego.

Składniki:

600g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)

5-6 pomidorków cherry

120g mini mozzarelli

15-18 listków bazylii

przyprawa do kurczaka

sól

pieprz

olej do wysmarowania naczynia

Puree kukurydziano-ziemniaczane:

2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle

130ml śmietany 30%

2 ząbki czosnku

500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)

pieprz

sól

Wykonanie:

1. Pomidorki i mozzarellę pokroić w plasterki.

2. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć, naciąć poprzecznie w 5-6 miejscach, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać na jednolite puree. 

5. Gotowe puree przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na puree ułożyć piersi z kurczaka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-35 minut.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPGCzy wiesz, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Bonduelle - od 25 lat z Wami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG