Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Letnia sałatka z grejpfrutem, kukurydzą i nutą orzecha

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPGSezonowa, kolorowa sałatka z owocową nutą, z delikatnym indykiem, mieszanką zdrowych sałat, złocistą, chrupiącą kukurydzą i prażonymi orzeszkami to świetna propozycja letniego, lekkiego obiadu jak również drugiego śniadania w pracy.

Składniki:

100g mix sałat

100g kukurydzy złocistej Bonduelle

1 grejpfrut

1 czerwona papryka

80g orzechów nerkowca

300g fileta z indyka

1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

1/2 łyżeczki curry

1 łyżka oleju kokosowego

sól

pieprz

Dressing:

4 łyżki oleju arachidowego

3 łyżki soku z grejpfruta

1 łyżeczka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Filet z indyka umyć, pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Mix sałat umyć, osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Grejpfrut pozbawić skóry, wyfiletować kawałki miąższu, a paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki.

4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.

5. Dressing:

Do oleju arachidowego dodać ocet jabłkowy, sok z grejpfruta i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać.

6. Na talerzu ułożyć mix sałat, kawałki indyka, miąższ grejpfruta, paprykę, kukurydzę, na wierzchu posypać prażonymi orzechami nerkowca. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Bonduelle - od 25 lat z Wami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG