Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGLetnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie.

Składniki:

300g bobu

200g kaszy pęczak

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki

sól

pieprz

Sos:

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżki majonezu

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

1. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać.

3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, a natkę z pietruszki grubo posiekać.

5. Sos:

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu.

6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 kaszy, 1/3 sosu, bób, żółta papryka, 1/2 tuńczyka, 1/3 sosu, czerwona papryka, sól, pieprz, pozostała ilość kaszy, pozostała ilość tuńczyka, pozostałą ilość sosu, posiekana natka z pietruszki.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG