Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z KURCZAKIEM

Roladki nadziewane pesto z zielonego groszku

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPGBardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem Bonduelle, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i  chrupiącymi orzeszkami. 

Składniki:

700g fileta z kurczaka

8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

sól

pieprz

oliwa do wysmarowania naczynia

Pesto z zielonego groszku:

250g mrożonego zielonego groszku Bonduelle

50g liści świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

45ml oliwy z oliwek

15ml soku limonki

80g niesolonych orzeszków ziemnych

50g parmezanu

sól morska

pieprz

Wykonanie:

1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

3. Liście bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, orzeszki i parmezan  zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek Bonduelle i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Bonduelle - od 25 lat z Wami

Czy wiesz, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów),
a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (7).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG