Szalona Kuchnia Eweliny

PRZEKĄSKI / PRZYSTAWKI

Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGDomowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw oraz chrupiące produkty Bonduelle. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę.

Składniki:

6 placków tortilli

300g krewetek tygrysich

1 łyżka startego imbiru

2 łyżeczki curry

sok z 1/2 cytryny

1 pęczek natki z pietruszki

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

Salsa warzywna:

90g kukurydzy Bonduelle

80g groszku Bonduelle

1 zielony ogórek

1 mała czerwona cebula

1 duży pomidor

60g mix sałat

świeżo zmielony pieprz

sól

Sos czosnkowo-koperkowy:

1 łyżka jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

4 łyżki śmietany 18%

1 łyżka posiekanego koperku

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

2. Krewetki oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem i całość chwilę smażyć.

3. Salsa warzywna:

Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Sos:

Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść salsy, krewetki, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło. 

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

 Czy wiesz, że agronomowie Bonduelle selekcjonują ziarna do siewu oraz pomagają rolnikom wybrać właściwy czas siewu, właściwy sposób pielęgnacji oraz właściwy czas zbiorów. Agronomowie tak dobierają ten czas, aby warzywa były odpowiednio dojrzałe, ale nie przejrzałe.

 

Bonduelle - od 25 lat z Wami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG