Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA MIĘSNE

Kolorowa mięsna rolada

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGPachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę.

Składniki:

350g mięsa gulaszowego

500g fileta z kurczaka

200g boczku surowego

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżki bułki tartej

2 łyżeczki lubczyku

3 łyżeczki kolendry w ziarnach

5cm imbiru

sól

pieprz

masło do wysmarowania formy

1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka)

Wykonanie:

1. Masa mięsna:

Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy.

3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35cm x 30cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.

4.Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG