Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Jogurtowiec z truskawkami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGDomowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie jogurtu naturalnego, świeżych truskawek oraz margaryny Optima Omega 3 zawierającej niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy, którego nasz organizm samodzielnie nie wytwarza, dlatego powinien być dostarczany z pożywieniem. Sezonowe ciasto to obowiązkowa pozycja piknikowego koszyka i doskonały pomysł na deser w plenerze.

Składniki:

Ciasto:

110g margaryny Optima Omega 3

2 jajka

250g cukru

3 łyżeczki cukru wanilinowego

350g jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

300g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

300g świeżych truskawek

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru brązowego

cukier puder do posypania ciasta

margaryna Optima Omega3 do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Przełożyć do miski dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.

2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny i rozpuszczoną margarynę Optima Omega3. Następnie stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.

3. Gotową masę na ciasto wylać do okrągłej formy o średnicy 23 cm wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać bułką tartą i ułożyć truskawki.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55- 60 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Optymalny wybór na piknik

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG