Szalona Kuchnia Eweliny

DESERY

Czekoladowo - orzechowy torcik lodowy

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPGRewelacyjny śmietankowy torcik lodowy z dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów.

Składniki:

800ml śmietany 30%

400g gorzkiej kuwertury

200g bezy

300g orzechowego krokantu

2 cukry wanilinowe

Dekoracja:

bita śmietana

płatki czekoladowe

różowe cukrowe perełki

Wykonanie:

1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki.

2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy krokant. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej folią spożywczą.

3. Wstawić do zamrażarki na minimum 4-5 godzin.

4. Kilka minut przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby deser lodowy odtajał i dał się pokroić a następnie udekorować bitą śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG