Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Królewska cytrynowa pychotka

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPGTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny słodki biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt :

3 jajka

50g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

90g cukru białego Królewski

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej

Masa budyniowo - cytrynowa:

3 budynie śmietankowe bez cukru

750 mleka

100ml soku z cytryny

otarta skórka z 2 cytryn (sparzyć)

200g cukru białego Królewski

200g masła extra

1 galaretka cytrynowa

Poncz:

sok z 1 cytryny

125ml wody

2 łyżeczki cukru białego Królewski

50ml wódka cytrynowa

Masa śmietanowa:

500ml śmietany 36%

2 śmietan-fix

3 łyżki cukru pudru Królewski

Dodatkowo:

20sztuk herbatników

1 galaretka cytrynowa

Dekoracja:

200ml śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru Królewski

1 cytryna

listki mięty

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.

2. Masa budyniowo - cytrynowa:

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem i ugotować jak budyń.  Następnie  jeszcze do ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn i wsypać sypką galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Masa śmietanowa:

Mikserem ubić śmietanę z śmietan-fix na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Poncz:

Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.

5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

6. Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową, masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie udekorować ubitą śmietaną z cukrem, plasterkami cytryny i miętą.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Cukier z głową

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Cukier pełni  bardzo ważną i skomplikowaną rolę w organizmie człowieka. Jest źródłem energii, pokarmem dla mózgu, bierze udział w tworzeniu białek i tłuszczów. 

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (7).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Cukier jest potrzebny do spalenia tłuszczów w organizmie. Przy jego niedoborze powstają ciała ketonowe, które w nadmiarze mogą mieć poważne konsekwencje zdrowotne: spadek pH, zaburzenie składu jonowego krwi, ucieczka płynu z łożyska naczyniowego, niedokrwienie i niedotlenienie komórek, również mózgowych. 

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (8).JPG

Przepis bierze udział w kampanii "Uczymy jak słodzić"

www.uczymyjakslodzic.pl