Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Truskawkowa pokusa

Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPGTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z truskawkami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt, galaretkę i pyszną masę śmietanową z mascarpone. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów zadowoli każdego łasucha. Truskawkowa pokusa to idealna propozycja na spędzenie słodkich chwil przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

100g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

160g cukru białego Diamant

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

olej

Warstwa truskawkowa:

700g truskawek

2 galaretki truskawkowe

800ml wrzątku

1 łyżeczka żelatyny

Masa śmietanowa:

500ml śmietany 36%

250g mascarpone

4 łyżki cukru białego Diamant

1 łyżka cukru wanilinowego

2 śmietan-fixy

Poncz:

50ml wody

40ml soku z cytryny

60ml wódki np. cytrynowej

1 łyżka cukru białego Diamant

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.

2. Warstwa truskawkowa:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w małą kostkę. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać truskawki i dokładnie wymieszać.

3. Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan - fixami, dodać cukry i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Następnie małymi porcjami dodać mascarpone, całość delikatnie i chwilę miksować.

4. Poncz:

Wodę dokładnie wymieszać z wódką, sokiem z cytryny i cukrem.

5. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

6. Składanie ciasta:

Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem,  wylać warstwę truskawkową z galaretką, wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do lodówki.

Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGW obecności tlenu cukier ulega rozkładowi na dwutlenek węgla, wodę i energię. Dwutlenek węgla wymieniany jest w procesie oddychania w płucach na tlen, energia pozwala komórkom na prawidłowe funkcjonowanie.

Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

Człowiek nie może żyć bez cukru, jednak kluczowe jest aby zachować odpowiednią ilość i proporcje.

 

Cukier z głową

 

Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGKażdy z nas może włączyć produkty zawierające cukry proste do codziennej diety. Wystarczy umiar i aktywność fizyczna, aby móc bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem słodkiego życia!

Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Przepis bierze udział w kampanii "Uczymy jak słodzić"

www.uczymyjakslodzic.pl

Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG