Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z KURCZAKIEM

Kurczak na kokosie

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPGNiezwykle aromatyczna, pachnąca egzotycznym kokosem, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko.

Składniki:

800g piersi z kurczaka

400ml mleka kokosowego

50g wiórek kokosowych

3 średnie pomidory

2 czerwone cebule

1 puszka ananasa w kawałkach

1,5 łyżeczki suszonego tymianku

4 łyżki świeżej kolendry

75ml wody

szczypta kurkumy

sól

pieprz

oliwa z oliwek

200g dzikiego ryżu

Wykonanie:

1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dowolne kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20-30 minut.

2. Ananasa odsączyć z zalewy, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Posiekać świeżą kolendrę, a cebulę pokroić w drobną kostkę.

3. Pokrojonego kurczaka smażyć na rozgrzanej oliwie do momentu aż mięso będzie lekko rumiane, a następnie dodać cebulę i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty. Po tym czasie dodać wiórki kokosowe i smażyć całość około 1-2 minut cały czas mieszając.

4. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać pokrojone pomidory, ananasa, kurkumę oraz tymianek i wszystko dokładnie wymieszać.

5. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 15-20 minut do momentu aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawić całość solą, pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę.

6. Ryż ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.

7. Kurczaka na kokosie podawać na ugotowanym ryżu.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG