Szalona Kuchnia Eweliny

ZUPY

Letnia porzeczkowa zupa

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPGZupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz Królewskiego cukru pudru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. 

Sezonowa porzeczkowa zupa z nutą słodkości to dowód na to, że cukier można w pełni wykorzystywać nie tylko do przygotowania  ciast i deserów, ale również ciekawego dania obiadowego :)

Składniki:

750g czerwonej porzeczki

2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym

4 łyżki cukru pudru Królewski

600ml wody

szczypta cynamonu

200g makaronu świderki

1 łyżka soli

kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać . Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą cynamonu i wlać kisiel rozrobiony w pozostałej ilości wody. Gotową zupę jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić cukrem (w zależności od kubków smakowych), pozostawić do wystudzenia.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

3. Gotową zupę podawać z makaronem, udekorować świeżymi owocami czerwonej porzeczki.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPGCukry, czyli inaczej węglowodany są dla nas najważniejszym źródłem energii. Należąca do cukrów prostych glukoza jest wykorzystywana do prawidłowej pracy mózgu (który zużywa na procesy myślowe 1/3 dziennego zapotrzebowania na energię) oraz mięśni. Glukoza jest naszym „paliwem”, dzięki któremu mamy siłę wykonywać codzienne czynności.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

W każdej sekundzie naszego życia potrzebujemy odpowiedniej dawki „życiodajnej glukozy”.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Przepis bierze udział w kampanii "Uczymy jak słodzić"

www.uczymyjakslodzic.pl

 Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

 

Cukier z głową

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Fruktoza nazywana jest inaczej cukrem owocowym, występuje w sokach prawie wszystkich owoców i nadaje im słodki smak.