Szalona Kuchnia Eweliny

SAŁATKI / SURÓWKI

Kolorowa sałatka obiadowa

Blog Szalona KUchnia Eweliny (1).JPGSałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad.

Składniki:

200g fileta z kurczaka

450g świeżego lub mrożonego bobu

100g sałaty karbowanej

4 rzodkiewki

8 pomidorków koktajlowych

2 nektarynki

80g orzeszków ziemnych

1 pęczek natki z pietruszki

przyprawa do kurczaka

olej kokosowy

Dressing:

40ml octu winnego

40ml oliwy z oliwek

3 łyżki miodu

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać.

3. Dressing:

Do naczynia wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.

4. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki oraz nektarynki pokroić w plasterki, natkę z pietruszki grubo posiekać, a pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki.

5. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.

6. Na talerzu układać: kawałki sałaty, pomidorki koktajlowe, plastry rzodkiewki, nektarynki, bób, kawałki fileta z kurczaka, prażone orzeszki. Wierz posypać posiekaną natką z pietruszki i polać przygotowanym dressingiem.

Blog Szalona KUchnia Eweliny (3).JPG

Blog Szalona KUchnia Eweliny (2).JPG