Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Ciasto kolorowa pianka

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (10).JPGSzybkie w przygotowaniu, nie wymagające pieczenia, delikatne serowe ciasto z orzeźwiającą owocową pianką, truskawkową galaretką i chrupiącymi herbatnikami to ciekawa propozycja lekkiego, chłodzącego deseru w upalne dni.

Składniki:

200g herbatników Petit Beurre Black Cukry Nyskie

1 galaretka truskawkowa

Pianka:

500g sera z wiaderka

3 łyżki cukru pudru

200ml mleka

2 śnieżki (w proszku)

1 galaretka pomarańczowa

1 galaretka owoce leśne

2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

1. Tortownicę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami.

2. Pianka:

Każdą galaretkę z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny osobno rozpuścić w 200ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Śnieżki zalać mlekiem, ubić na puch, dodać cukier, ser z wiaderka, dalej miksować aż składniki się połączą, a następnie podzielić na dwie równe części. Do pierwszej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku leśnych owoców, całość dokładnie wymieszać i wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie do drugiej części masy wlać wolnym strumieniem galaretkę o smaku pomarańczowym, całość dokładnie wymieszać, wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.

3. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250ml wrzątku, następnie pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Na gotową i dokładnie schłodzoną piankę wylać tężejącą truskawkową galaretkę i wstawić do lodówki. 

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (11).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (9).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (12).JPG