Szalona Kuchnia Eweliny

NALEŚNIKI/PLACUSZKI

Placki z cukinii z kurczakiem i zielonym groszkiem

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPGBardzo ciekawe połączenie dietetycznej cukinii, zielonego groszku oraz królującego w naszych domach kurczaka w postaci klasycznych placuszków.

Składniki:

750g cukinii

250g zielonego groszku

300g fileta z kurczaka

5 łyżek mąki pszennej

3 jajka

1 cebula

mieszanka przypraw chilli

sól

pieprz

olej

Wykonanie:

1. Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok z cukinii.

2. Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem.

3. Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.

4. Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chilli. Całość dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią. Z porcji wychodzi około 12 placuszków.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG