Szalona Kuchnia Eweliny

TARTY

Wytrawne galette z kurkami i serem pleśniowym

blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPGSłodko - słona tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą kurek ułożonych na warstwie aromatycznego sera z dodatkiem czosnku to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy obiad.

Składniki:

Ciasto:

125g masła extra

260g mąki pszennej

1 jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2  łyżeczka cukru pudru

1/2  łyżeczka soli

Dodatkowo:

200g świeżych kurek

120g sera camembert

2 łyżki śmietany 18%

1 jajko

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

3 łyżki masła

sól

pieprz

3 łyżki natki z pietruszki

jajko do posmarowania brzegów

2 łyżki sezamu do posypania brzegów tarty

oliwa do wysmarowania blachy

Wykonanie:

1. Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką, a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać kurki, posolić i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż będą miękkie. Camembert pokroić na mniejsze kawałki, a jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i  wyłożoną papierem do pieczenia,  rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami sera, wyłożyć przesmażone kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40-45 minut.

blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG

 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

blog Szalona Kuchnia Eweliny (7).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG