Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPGDomowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami.

Składniki:

Ciasto:

500g kefiru

4 jajka

130g masła extra

200g cukru

380g mąki pszennej

100g mąki kukurydzianej

5ml aromatu waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka kukurydziana:

75g mąki kukurydzianej

30g cukru

50g masła ekstra

Dodatkowo:

600g moreli

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki bułki tartej

mąka ziemniaczana

cukier puder do posypania

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.

2. Kruszonka kukurydziana:

Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG