Szalona Kuchnia Eweliny

TARTY

Migdałowa tarta z gruszkami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPGKrucha tarta z delikatnym migdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości.

Składniki:

Ciasto kruche:

250g mąki pszennej

125g masła extra

60g cukru pudru

1 jajko

masło do wysmarowania formy

Krem migdałowy:

200g płatków migdałowych

120g cukru

135 masła

2 jajka

2 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

2-3 gruszki

1/2 cytryny

30g płatków migdałowych

cukier puder o posypania tarty

Wykonanie:

1. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
15-20 minut. 

2. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.

3. Krem migdałowy:

Płatki migdałowe zmiksować blenderem do postaci piasku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, mąkę i zmiksowane migdały. Całość dokładnie wymieszać.

4. Gotowy krem migdałowy przełożyć na podpieczony spód tarty, ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.

5. Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (5).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG#MyVictorinox 

 Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG