Szalona Kuchnia Eweliny

DANIA Z MAKARONEM

Makaronowe sakiewki z kabanosem, serem i warzywami

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (7).JPGAromatyczne sakiewki z makaronu nadziane kolorowymi, chrupiącymi warzywami, niezwykle aromatycznym serem pleśniowym z pieprzową nutą oraz pachnącymi wędzonką kawałkami kabanosów to świetna propozycja imprezowej przekąski, która również świetnie wygląda na stole.

Składniki:

12 płatów makaronu Lasagne Lubella

150g kabanosów

100g kukurydzy

100g zielonego mrożonego groszku

1 czerwona papryka

1 cebula

1 ząbek czosnku

120g mozzarelli

120g sera camembert z pieprzem

1 jajko

4 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić, każdy płat makaronu złożyć na pół i ułożyć w formie do muffinek wysmarowanej olejem.

2. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i wystudzić, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

3. Kabanosy pokroić na małe kawałki, a paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, pozostawić do wystudzenia, a sery pokroić w małą kostkę.

5. Jajko roztrzepać z dodatkiem śmietany, doprawić solą  i pieprzem.

6. Zielony groszek, kukurydzę, kabanosy, paprykę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i sery przełożyć do miski, wymieszać, wlać rozkłócone jajko wymieszane ze śmietaną, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do formy z makaronem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15-20 minut.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (1).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (6).JPG

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

 Blog Szalona Kuchnia Eweliny (3).JPG

Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (2).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny (4).JPG