Szalona Kuchnia Eweliny

CIASTA

Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy

Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (6).JPGWysoki, puszysty, tradycyjny sernik z warstwą orzeźwiającego musu ze świeżych pomarańczy jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszym świątecznym stole. Sernik w takiej odsłonie sprawdzi się również na rodzinnym spotkaniu przy małej czarnej, jest idealny na każdą okazję.

Składniki:

Ciasto:

250g mąki pszennej

125g masła extra

1 jajko

80g cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1kg półtłustego sera (trzykrotnie zmielonego)

150g masła

180g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

35g budyniu śmietankowego

3 żółtka

2 całe jajka

2 szklanki mleka

9ml olejku pomarańczowego

Mus z pomarańczy:

300g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu)

1 galaretka pomarańczowa

200m soku z pomarańczy

posypka czekoladowe płatki

Wykonanie:

1. Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło oraz jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć formę gwiazdy lub formę okrągłą o średnicy 24cm wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Masa serowa:

Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać na puszystą masę. Następnie dodać partiami ser, mleko oraz budyń, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka.

3. Mus pomarańczowy:

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować (pozbawić błonek), pokroić w kostkę, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus. Sok zagotować, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Następnie pozostawić do lekkiego wystudzenia. Po tym czasie wlać do musu z pomarańczy i całość dokładnie wymieszać.

4. Gotową masę serową wylać do formy gwiazdy, w której było wyłożone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 70-75 minut.

5. Na wierzch upieczonego i wystudzonego sernika wylać tężejący mus z pomarańczy i wstawić do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie posypać płatkami czekoladowymi i dowolnie udekorować.

6. Gwiazdki można wykonać z musu pomarańczowego, wylewając niewielką ilość musu do płaskiego pojemniczka, następnie schłodzić i wyciąć wykrawaczem w kształcie gwiazdy.

7. Szybko, sprawnie i sprytnie pokroić ciasto naszym gościom, zgodnie z instrukcją firmy BEKO :) , zamieszczoną na poniższym filmiku :]

 

 Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (11).JPG

Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (8).JPG

Ciasto to nieodłączny element polskich Świąt, oczekiwany przez całą rodzinę równie mocno jak tradycyjny karp czy barszcz z uszkami.

Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (10).JPG

#beko

#ciastojakzobrazka

 Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (9).JPG

Ciasto jak z obrazka

Blog Szalona Kuchnia Eweliny Gwiazdkowy sernik z musem z pomarańczy  (7).JPG

Znalezione obrazy dla zapytania firma beko

Znalezione obrazy dla zapytania firma beko

Znalezione obrazy dla zapytania firma beko